Analía Bellizzi – Chemistry Classes

Ronald Reagan Senior High School

Stoichiometry Set#1

STOICHIOMETRY SET #1

Before working, be sure that your paper has your name and the CORRECT TITLE.

IGCSE – HONORS – IDEAL STOICHIOMETRY PROBLEMS

  1. Zn(s) + 2 HCl(aq) ==> ZnCl2(aq) + H2(g)
    1. How many moles of HCl are required for complete reaction of 0.40 moles of zinc? Ans: 0.80
    2. How many moles of hydrogen are produced from the reaction of 0.40 moles of zinc with an excess of HCl? Ans: 0.40
    3. How many liters of hydrogen are produced from the reaction of 0.40 moles of HCl with an excess of zinc? Ans: 0.40
    4. How many molecules of hydrogen are produced from the reaction of 4 moles of Zn?  Ans: 2.408 x 10 24
  1. C3H8(g) + 5 O2(g) ==> 3 CO2(g) + 4 H2O(g)
    1. How many moles of O2 are required for complete reaction of 1.5 moles of propane (C3H8)? Ans: 7.5
    2. How many moles of carbon dioxide are produced from the reaction of 1.5 moles of propane with an excess of oxygen? Ans: 4.5
    3. How many liters of propane are burned when 0.60 liters of carbon dioxide are produced? Ans: 0.2
    4. How many molecules of carbon dioxide are produced from the reaction of 0.20 moles of propane? Ans: 3.612 x 10 23
  1. 4 FeS2(s) + 11 O2(g) = 2 Fe2O3(s) + 8 SO2(g)
    1. How many moles of O2 are required for complete reaction of 4.0×10^-3 moles of FeS2? Ans: 0.011
    2. How many moles of Fe2O3 should be produced from the reaction of 4.0×10^-3 moles of FeS2 with an excess of oxygen? Ans: 0.0200
    3. How many moles of SO2 should be produced from the reaction of 4.0×10^-3 moles of FeS2 with an excess of oxygen? Ans: 0.008
    4. How many molecules of SO2 should be produced from the reaction of 4.0×10^-3 moles of FeS2? Ans: 4.816 x 10 21
  1. CH4(g) + 2 O2(g) ==> CO2(g) + 2 H2O(g)
    1. How many grams of O2 are required for complete reaction of 1.6 grams of methane (CH4)? Ans: 6.4
    2. How many grams of water should be produced from the reaction of 1.6 grams of methane with an excess of oxygen? Ans: 3.6
    3. How many molecules of carbon dioxide should be produced from the reaction of 1.6 grams of methane with an excess of oxygen? Ans: 6.02 x 10 22
    4. How many grams of methane were burned in an excess of oxygen to produce 7.2 grams of water? Ans: 3.2
  1. 2 H2S(g) + SO2(g) ==> 3 S(s) + 2 H2O(l)
    1. How many grams of SO2 are required for complete reaction of 1.7 grams of hydrogen sulfide? Ans: 1.6
    2. How many grams of S are produced from the reaction of 1.7 grams of hydrogen sulfide with an excess of sulfur dioxide? Ans: 2.4
    3. How many grams of SO2 with an excess of hydrogen sulfide were used to produce 0.75 grams of sulfur? Ans: 0.5
    4. How many atoms of S are produced from the reaction of 1.7 grams of hydrogen sulfide? 4.15 x 10 23